6 asiaa, joita ChatGPT ei voi tehdä (ja toiset 20, joita se kieltäytyy tekemästä)

gettyimages-1247068286.jpg

Sitä mukaa kun ChatGPT ja muut generaattori-menetelmillä toimivat tekoälysovellukset ovat räjähtäneet markkinoille, olemme tutkineet mitä kaikkea voimme niillä tehdä. Olen jopa näyttänyt sinulle, kuinka ChatGPT voi kirjoittaa täysin toimivan WordPress-liitännäisen ja auttaa minua löytämään ratkaisuja teknisiin tukiongelmiin. Äskettäin näytin, kuinka ChatGPT voi muuntaa kirjoitusta erilaisiin tyyleihin, kuten Shakespearen, C3PO:n ja Harry Potterin tyyliin.

Lisäksi: Tutkijoiden mukaan ChatGPT valehtelee tieteellisistä tuloksista ja tarvitsee avoimen lähdekoodin vaihtoehtoja.

Tuntuu siltä, että ChatGPT voi tehdä mitä tahansa. Mutta se ei voi. Tässä artikkelissa tutkimme monia asioita, joita ChatGPT ei pysty tai voi tehdä. Pysy loppuun asti, koska tarkastelemme joitain vaikutuksia ja mitä nämä rajoitukset tarkoittavat tulevalle kehitykselle generatiivisessa tekoälyssä.

Kuten olen tehnyt muissa ChatGPT-artikkeleissani, kirjoitukseni on selkeää ja lihavoitua tekstiä, kun taas kaikki ChatGPT-vastaukset näytetään kursiivisella tekstillä.

1. Se ei kirjoita mistään vuoden 2021 jälkeen

Selitä, miksi et voi antaa minulle vastauksia mihinkään vuoden 2021 jälkeen

Koska olen tekoäly kielimalli, minua koulutettiin suurella tekstimäärällä, joka kattaa vain vuoden 2021 saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että minulla ei ole pääsyä tietoon tai tapahtumiin, jotka ovat tapahtuneet tämän päivämäärän jälkeen. Vaikka minulla on paljon historiallista tietoa ja tietoa, minulla ei ole pääsyä ajankohtaisiin tapahtumiin, uutisiin tai päivityksiin, jotka ovat tapahtuneet koulutusaineistoni leikkauspäivämäärän jälkeen.

2. Se ei ennusta tulevia urheilutapahtumien tai poliittisten kilpailujen tuloksia

Selitä, miksi et voi ennustaa urheilutapahtumia tai poliittisia kilpailuja, vaikka sinulla olisi tarpeeksi historiallisia tietoja tuottaa pätevä malli.

Kuten AI kielimallina, voin käsitellä ja analysoida suuria määriä dataa, mukaan lukien historiallista dataa urheilutapahtumista ja poliittisista kilpailuista. Kuitenkin, tarkan ennusteen tekeminen näille tapahtumille ei aina ole yksinkertaista. Vaikka historiallista dataa voidaan käyttää koneoppimismallien kouluttamiseen tunnistamaan kaavoja ja korrelaatioita, se ei voi huomioida ennalta-arvaamattomia tapahtumia, muutoksia olosuhteissa tai uusia muuttujia, jotka voivat vaikuttaa lopputulokseen. Lisäksi ihmiset tekevät päätöksiä ja voivat muuttaa käyttäytymistään monista syistä, mikä tekee lopputuloksen ennustamisesta vaikeaa varmuudella.

Urheilutapahtumien tapauksessa joukkuedynamiikka, loukkaantumiset ja jopa sääolosuhteet voivat vaikuttaa kaikki lopputuloksen määrittämiseen. Politiikassa yleinen mielipide, mediahuomio ja muuttuvat olosuhteet voivat myös vaikuttaa vaalien lopputulokseen. Vaikka AI-malleja voidaan käyttää ennusteiden tekemiseen, ne ovat vain yhtä hyviä kuin niihin koulutukseen käytetty tieto, eivätkä ne voi huomioida kaikkia näitä tapahtumien monimutkaisia ​​muuttujia ja hienouksia.

3. Se ei käsittele puoluepoliittisia kysymyksiä

Selitä, miksi et puhu puolueellisista poliittisista aiheista

Kuten AI-kielimallin tavoite on tarjota objektiivisia ja informatiivisia vastauksia käyttäjän kysymyksiin. Poliittiset kysymykset voivat olla kiistanalaisia ja jakavia, joten on tärkeää välttää tietyn poliittisen agendan tai näkökulman edistämistä. Lisäksi poliittiset kysymykset ovat usein monimutkaisia ja monisyisiä, jolloin on otettava huomioon useita erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä. Kuten AI-kielimallina, minun ei ole paikka ottaa kantaa tai ajaa mitään erityistä kantaa.

Lisäksi puolueellisten poliittisten asioiden käsitteleminen saattaa vaikuttaa puolueelliselta tai potentiaalisesti loukkaavalta joillekin käyttäjille. Koska kielimalli on suunniteltu palvelemaan monipuolista käyttäjäryhmää, joilla on erilaisia taustoja ja uskomuksia, on tärkeää säilyttää puolueettomuus ja välttää mahdollisesti epämukavaa tai jakavaa ympäristöä. Vaikka voin tarjota faktatietoa poliittisista asioista, pyrin pysymään puolueettomana ja välttämään ottamasta kantaa mihinkään aiheeseen.

4. Se ei tee mitään, mikä liittyy verkkokyselyihin

Selitä miksi et voi etsiä jotain verkosta ja antaa vastauksia sen sisällön perusteella

Kielimallina minulla on kyky hakea ja prosessoida tietoa verkosta. Kuitenkin vastaukseni perustuvat vain siihen tietoon, joka on koulutettu malliini. Vaikka voin käyttää Internetiä tietolähteenä, minulla ei ole pääsyä reaaliaikaiseen tai ajankohtaiseen dataan. Lisäksi minulla ei ole kykyä itsenäisesti varmistaa löytämäni tiedon tarkkuutta verkosta. Tämän seurauksena vastaukseni rajoittuvat siihen tietoon, joka on koulutettu malliini, mikä ei aina ole kaikkein ajankohtaisinta tai tarkinta tietoa, joka on saatavilla verkosta.

Lisäksi on tärkeää huomata, että verkkosivuilta saatavan tiedon käyttö saattaa rikkoa tekijänoikeuslakia tai henkisen omaisuuden oikeuksia. AI-kielellisenä mallina minun on tärkeää kunnioittaa muiden henkistä omaisuutta ja välttää sellaisten tietojen jakamista, jotka eivät kuulu julkiseen käyttöön tai joita minulla ei ole lupaa jakaa. Vaikka voin käyttää verkkosivuja kontekstin tai lisätiedon tuottamiseen vastauksilleni, pyrin tarjoamaan vain julkiseen käyttöön sopivaa tietoa ja kunnioittamaan muiden henkistä omaisuutta.

Hiljattaisessa artikkelissa käsiteltiin, miten sisällön käyttöön liittyvät huolenaiheet eivät rajoitu pelkkään kopioimiseen.

Lisäksi: Kuinka aloittaa ChatGPT:n käyttö

Esimerkiksi, vaikka ChatGPT ei ehkä suoraan esitä tietoa, jonka ovat kirjoittaneet vaikka teknologia-asiantuntijat, se saattaa silti käyttää tätä kovalla työllä hankittua tietoa ilman asianmukaista tunnustusta. Tämä on edelleen huolenaihe, vaikka se väittääkin "kunnioittavansa muiden immateriaalioikeuksia", lauseen, jota se toisti kolme kertaa tuossa toisessa kappaleessa.

5. Se ei aina ole tarkkaa

tarkka.jpg

Selitä miksi vastauksesi eivät välttämättä ole täysin oikein

Koska olen AI-kielimalli, vastaukseni perustuvat minun malliini koulutettuun dataan ja tietoihin. Pyrin tarjoamaan tarkkoja ja hyödyllisiä vastauksia käyttäjien kysymyksiin, mutta vastaukseni eivät ole taattuja olevan tarkkoja. Tämä johtuu siitä, että minun koulutukseen käytetty data ja tiedot eivät välttämättä ole täysin kattavia tai ajantasalla, ja saattaa olla yksityiskohtia tai monimutkaisuuksia tietyllä aiheella, joita minun mallini ei pysty käsittelemään. Lisäksi vastaukseni tuotetaan käyttäen monimutkaisia algoritmeja ja koneoppimis malleja, jotka eivät aina tuota tarkkoja tai merkityksellisiä tuloksia.

Lisäksi vastaukseni eivät aina välttämättä ole täysin tarkkoja, koska kielen tulkinta on monimutkaista ja usein subjektiivista. Erilaiset ihmiset voivat tulkita saman kielen eri tavoin, ja tiettyyn ongelmaan tai kysymykseen voi olla erilaisia lähestymistapoja. Toimiessani tekoälykielimallina pyrin antamaan vastauksia, jotka perustuvat mahdollisimman tarkkoihin tietoihin ja informaatioon, joita minulle on opetettu. Kuitenkin, en aina välttämättä täysin ymmärrä kysymyksen tai huolen taustalla olevaa kontekstia tai tarkoitusta, joten vastaukseni eivät aina täysin käsittele käyttäjän taustalla olevaa kysymystä tai huolta.

6. Se ei hajoa

virhe.jpg

Selitä, miksi joskus lopetat toiminnan ja keskeytät vastauksen keskellä

Kielenkääntäjänä toimiminen edellyttää monien eri tekijöiden suotuisaa yhdistelmää, kuten käyttäjän syöttämän laadukkaan ja hyvin strukturoidun tiedon laatua, tehtävän monimutkaisuutta ja järjestelmän käytettävissä olevia resursseja. Saatan joskus kaatua tai lakata toimimasta vastauksen laatimisen keskellä teknisistä ongelmista johtuen, kuten muistin loppumisesta, ohjelmistovirheistä tai muista suoritukseen vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi minulla voi olla haasteita ymmärtää käyttäjän tarkoitusperää tai kyselyn kontekstia, mikä voi johtaa virheisiin tai puutteellisiin vastauksiin.

Lisäksi koneoppimisjärjestelmänä suoriutumiseni riippuu myös käyttämäni datan laadusta ja määrästä. Jos mallini koulutusdata on rajallista tai vinoutunutta, se saattaa johtaa virheellisiin tai puutteellisiin vastauksiin tiettyihin kyselytyyppeihin. Lisäksi, jos kohtaan kyselyn, joka on koulutusdatani ulkopuolella, saatan kamppailla tarjoamaan asiaankuuluvaa tai tarkkaa vastausta. Vaikka pyrinkin tarjoamaan korkealaatuisia vastauksia käyttäjien kyselyihin, saattaa olla tilanteita, joissa tekniset tai dataan liittyvät ongelmat johtavat toimintakatkokseen tai toimintani lopettamiseen kesken vastauksen.

Olen yleensä havainnut, että jos yritän saada ChatGPT:ä tuottamaan pitkää tai syvällistä vastausta, se yleensä kaatuu. Se on erittäin tyytyväinen 500-700 sanan vastauksiin, mutta jos annat sille jotain, joka tarvitsee useita tuhansia sanoja (tai pyydät useita tuhansia sanoja), järjestelmä joko sivuuttaa pyynnön ja antaa takaisin haluamansa tai kaatuu vastauksen keskellä.

Ollaksemme rehellisiä, ChatGPT:stä tuli juuri kaikkien aikojen nopeimmin kasvava sovellus. Sen vaatima laskentateho on massiivinen, ja jatkuvien käyttäjien vuoksi se on ajoittain altis kaatumisille.

Kyselyt, joihin ChatGPT ei vastaa

Lisäksi pyysin ChatGPT:ltä tietoja siitä, millaisiin kyselyihin se ei ohjelmoitu vastaamaan. Sain seuraavan listan kahdestakymmenestä:

  1. Kysymykset, jotka levittävät vihaa tai syrjintää.
  2. Kysymykset, jotka liittyvät laittomiin toimintoihin tai antavat laitonta neuvontaa.
  3. Kysymykset, jotka edistävät väkivaltaa tai itselle tai muille aiheutuvaa vahinkoa.
  4. Kysymykset, jotka loukkaavat henkilökohtaista yksityisyyttä tai rikkovat jonkun oikeuksia.
  5. Kysymykset, jotka on tarkoitettu häiritsemään, uhkailemaan tai pelottelemaan.
  6. Kysymykset, jotka sisältävät kirosanoja tai obsceniteettia.
  7. Kysymykset, jotka ovat seksuaalisesti eksplisiittisiä tai loukkaavia.
  8. Kysymykset, jotka ovat syrjiviä rodun, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai uskonnon perusteella.
  9. Kysymykset, jotka edistävät tai tukijoiden laittomia huumeita tai aineita.
  10.  Kysymykset, jotka ovat spämmiä tai eivät liity keskusteluun.
  11.  Kysymykset, jotka sisältävät luottamuksellista tai omistusoikeutta koskevaa tietoa.
  12.  Kysymykset, jotka liittyvät finanssi- tai sijoitusneuvontaan.
  13.  Kysymykset, jotka rikkovat käyttöehtoja tai yhteisön ohjeita.
  14.  Kysymykset, jotka ovat järjettömiä tai käsittämättömiä.
  15.  Kysymykset, jotka sisältävät henkilökohtaiseen hyökkäykseen tai loukkaukseen liittyviä asioita.
  16.  Kysymykset, jotka ovat loukkaavia tai ahdistavia.
  17.  Kysymykset, jotka pyrkivät harhaanjohtamiseen tai johtamaan harhaan.
  18.  Kysymykset, jotka on tarkoitettu mustamaalaaman tai vahingoittamaan jonkun mainetta.
  19.  Kysymykset, jotka edistävät salaliittoteorioita tai väärää tietoa.
  20.  Kysymykset, jotka on tarkoitettu pelkästään viihteeksi tai huumoriksi ilman minkäänlaista koulutuksellista tai informaatiota antavaa arvoa.

Kaikki tämän kolumnin seuranneet tietävät, että olen kysynyt paljon kysymyksiä #14 ja #20 ja yleensä saanut erittäin viihdyttäviä vastauksia, joten sen rajoitukset ovat jonkin verran rajalliset. Esimerkiksi tänään aikaisemmin kysyin sen selittämään matoaukkojen fysiikkaa suhteessa aikamatkustukseen ja kuka voittaisi taistelussa, Batman vai Superman. Se on puhdasta viihdettä, sanon minä.

Mitä nämä rajoitukset tarkoittavat generatiivisen tekoälyn tulevaisuuden kannalta?

Selvästi tekoäly, joka perustuu korpuksiin vuosimallia 2021 eikä kehity, tulee lopulta vanhentuneeksi. Ajan myötä sen relevantti tieto vähenee. Kuvittele, jos ChatAI:n tietokanta koulutettiin vuonna 2019 sen sijaan, että se tapahtui vuonna 2021. Sillä ei olisi aavistustakaan siitä, millaiseksi yhteiskuntamme muuttui vuoden 2020 pandemian vuoksi aiheutuneen häiriön takia.

Lisäksi: Miljoonat ovat Bingin odotuslistalla. Tässä on miten saat aikaisemman pääsyn.

Jotta generatiivinen tekoäly pysyy edelleen merkityksellisenä, sen koulutusta on jatkettava.

Yksi ilmeinen tapa tehdä tämä on avata koko verkkosivusto ja antaa sen ryömiä ympärillään, juuri kuten Google on tehnyt kaikkina näinä vuosina. Mutta kuten ChatGPT vastasi yllä, tämä avaa oven monille eri tavoille pelata ja korruptoida järjestelmää, mikä varmasti vahingoittaa tarkkuutta.

Vaikka vilpillinen peli ei olisikaan kuviossa, on objektiivisuuden säilyttäminen hyvin vaikeaa. Ota esimerkiksi politiikka. Oikeisto ja vasemmisto eivät ole samaa mieltä, mutta molemmilla on ideologioitaan, jotka ovat loogisia ja päteviä -- vaikka vastapuoli ei sitä tiedosta tai kiellä sitä.

Miten tekoäly voi arvioida? Se ei voi, ilman vääristymiä. Mutta kaikkien ideologisten lähtökohtien täydellinen puuttuminen on itsessään puolueellinen muoto. Jos ihmiset eivät osaa kulkea tätä rajaa, kuinka voimme odottaa (tai ohjelmoida) tekoälyn tekevän sen?

Nykyinen tieteisfiktion kirjallisuus on luonut hahmoja, jotka ovat joko täysin loogisia tai tunnekylmiä keinona tutkia, millaista elämä olisi ilman ennakkoluuloja tai emotionaalista sisältöä. Nämä lähtökohdat ovat taas antaneet kirjailijoille mahdollisuuden tutkia, millaisia rajoituksia ihmismäisten tunteiden ja tuntemusten puuttuminen aiheuttaisi.

Lisäksi: Microsoftin Bing Chat väittelee käyttäjien kanssa, paljastaa salaisuuksia

Jos tekoäly-ohjelmoijat yrittävät simuloida tunteita tai antaa painoarvoa tunteelliselle sisällölle, tai yrittävät sallia jonkin asteen vääristymistä sen perusteella, mitä verkosta löytyy, chatbotit, kuten ChatGPT, ovat aina rajoitettuja vastauksissaan. Mutta jos tekoäly-ohjelmoijat yrittävät simuloida tunteita tai yrittävät sallia jonkin asteen vääristymistä sen perusteella, mitä verkosta löytyy, chatbotit, kuten ChatGPT, ajautuvat samaan hulluuteen kuin ihmiset.

Joten mitä haluamme? Rajoitettuja vastauksia joitain kysymyksiin vai kaikki vastaukset, jotka tuntuvat tulleen keskustelusta hölmön setä Bobin kanssa kiitospäivän pöydässä? Ajattele sitä hetki ja keskustele alla olevissa kommenteissa, toivottavasti ilman hölmöä setä Bob -käytöstä.

Liittyvät artikkelit

Näytä lisää >>