Miten käyttää ChatGPT: Mitä sinun tarvitsee tietää nyt

chatgpt (1)

ChatGPT, OpenAI:n suosituin yritys tähän mennessä, on saanut aikaan keinotekoisen älykkyys (AI) vallankumouksen sen julkaisun jälkeen loppuvuodesta 2022. AI-keskustelurobotti on hallinnut otsikoita ja miehittänyt niiden ajatukset, jotka johdavat Twitteriä, Googlea, Amazonia, Microsoftia, Metaa, muita teknologiaan erikoistuneita asiantuntijoita ja nykyään myös musiikkituotantoja. AI-kielimalli tuli kaikkien aikojen nopeimmin kasvavaksi "sovellukseksi", ylittämällä jopa TikTokin.

Lisäksi: Uudistettu tekoälyllä varustettu Bing-hakukone on nyt avoin kaikille - merkittävillä päivityksillä varustettuna

ChatGPT-malli ei varmasti ole aliarvostettu; käyttäjät keksivät luovia ideoita kysymyspohjiksi, kuten kysymyksiä etsiessään hauskoja vastauksia, luovat sisältöä, parantavat kirjoitustaitojaan tai Excel-taitojaan, löytävät ja korjaavat bugin koodissa tai tiivistävät kirjan sisällön. Jotkut ihmettelevät, voisiko AI-chatbot korvata ohjelmoijia, kirjoittajia tai jopa lääkäreitä ja mullistaa eri teollisuudenaloja.

Lisäksi: Käytin ChatGPT:tä kirjoittaakseni saman rutiinin näissä kymmenessä vähemmän tunnetussa ohjelmointikielessä

Kaikilla näillä alueilla yksi asia on selvä: tämän AI-työkalun nerokkuus ei ole siinä, kuinka innovatiivinen ajatus siitä on, vaan siinä, kuinka hyvin se suorittaa tekstinluonnin ja kuinka helppoa ja käyttäjäystävällistä se on. ChatGPT voi käyttää AI:ta pitääkseen keskustelua käyttäjien kanssa teksti-interaktioilla, ja nämä vaihdot voivat tuntua yhtä luonnollisilta kuin jos keskustelisit toisen henkilön kanssa.

Miten käyttää ChatGPT:tä

1. Luo OpenAI-tili

Siirry osoitteeseen chat.OpenAi.com ja rekisteröidy tilille sähköpostiosoitteen, Google- tai Microsoft-tilin avulla. Sinun tulee rekisteröidä tili OpenAI:n verkkosivuilla kirjautuaksesi sisään ja käyttääksesi ChatGPT:ä. 

Jos et ole luonut tiliä aiemmin, klikkaa Rekisteröidy ja seuraa ohjeita syöttääksesi tietosi. OpenAI vaatii voimassaolevan puhelinnumeron varmistaakseen tilin luomisen.

luo-tili (1)

Jos sinulla ei ole tiliä, napsauta Rekisteröidy. Muussa tapauksessa kirjaudu sisään OpenAI-tunnuksillasi.2. Tutustu ChatGPT-ikkunaan

2. Tutustu ChatGPT-ikkunaan

Kun olet kirjautunut sisään OpenAI-tiliisi ChatGPT-verkkosivustolla, on aika tutustua AI-työkalun ikkunaan. Tässä on lyhyt kuvaus siitä, mitä näet, alla olevan kuvan ollessa esimerkkinä:

 1. Uusi keskustelunapin: Näytön vasemmalla puolella on nappi nimeltään 'Uusi keskustelu', jota voit klikata aloittaaksesi uuden keskustelun missä tahansa vaiheessa. Tämä on hyödyllistä, koska ChatGPT-malli muistaa aikaisemmin käydyt keskustelut ja vastaa kontekstilla, joten uuden keskustelun aloittaminen tyhjentää keskustelun ennakkoluulottomasti.
 2. Keskusteluhistoria: Vasemmassa sivupalkissa pidetään myös kaikki aiemmat keskustelut helposti saatavilla, jos tarvitset käydäkseen jonkun niistä läpi. On myös mahdollisuus kytkeä keskusteluhistoria pois päältä.
 3. Päivitä Plus-versioon: ChatGPT Plussaan päivitys on maksullinen tilaus, joka antaa jäsenille pääsyn GPT-4-malliin, joka on nopeampi ja suurempi kielimalli OpenAI:lta. Voit valita päivitettäväksi Plus-versioon tai pysyä ilmaisessa versiossa.
 4. Tili: Sähköpostiosoitteesi tai nimesi klikkaaminen näytön vasemmassa alareunassa antaa sinulle pääsyn tilisi tietoihin, mukaan lukien asetukset, kirjautumisvaihtoehto ja apu ja usein kysytyt kysymykset OpenAI:lta.
 5. Palvelupyynnöt: Tähän ilmestyvät kysymystesi teemat tai pyynnöt.
 6. ChatGPT:n vastaukset: Aina, kun ChatGPT vastaa kysymyksiisi, logo tulee näkyviin vasemmalle.
 7. Kopioi, Peukku ylös, Peukku alas: Joka kerta, kun ChatGPT vastaa, voit kopioida tekstin leikepöydälle ja antaa palautetta siitä, oliko vastaus tarkka vai ei. Tämä prosessi auttaa hienosäätämään AI-työkalua.
 8. Luo vastaus uudelleen: Jos sinulla on ongelmia vastauksen saamisessa tai et saanut tyydyttävää vastausta, voit klikata 'Luo vastaus uudelleen' saadaksesi ChatGPT:n yrittämään uudelleen.
 9. Tekstialue: Tämä on kohta, johon kirjoitat kysymyksesi ja teemasi, paina enteriä lähettääksesi ne.
 10. ChatGPT:n versio: OpenAI sisällytti tekstin syöttöalueen alapuolelle vastuuvapauslausekkeen, jonka mukaan tämä on "ilmainen tutkimuspikakatsaus. ChatGPT voi tuottaa virheellisiä tietoja ihmisistä, paikoista tai tosiasioista". Samassa kohdassa ilmoitetaan myös käyttämäsi ChatGPT-mallinkin versionumero.
chatgtwit (1)

3. Aloita kysymyksiesi ja promptiesi kirjoittaminen

Siinä se on. 

Nyt kun osaat kirjautua ChatGPT:hen ja päästä käsiksi siihen, on aika aloittaa sen käyttö ja kysyä kielimallilta kaikki polttavat kysymykset, joita sinulla saattaa olla ja nähdä millaisia vastauksia voit saada. ChatGPT toimii työkaluna, jolla on loputon määrä projekteja aina ohjelmistokehityksestä kirjoittamiseen ja käännöksiin.

Lisäksi: Kuinka käytin ChatGPT ja tekoälytaiteen työkaluja käynnistääkseni Etsy-yritykseni nopeasti

Tässä vaiheessa voit kirjoittaa mitä tahansa ChatGPT-promptejasi sivun alareunan tekstipalkkiin ja painaa enteriä lähettääksesi kysymyksesi. AI-chatbot yrittää sitten tuottaa tekstiä antaakseen avuliaita vastauksia kysymyksiisi.

aloita-keskustelu

ChatGPT-promptin esimerkkejä

ChatGPT voi generoida vastauksia kysymyksiin (toiminnallisuus, joka tulevaisuudessa voi haastaa hakukoneiden asemaa), jotka ovat riittäviä tärkeän työkalun luomiseen, josta voi olla apua sisällöntuotannossa, kuten esseeiden kirjoittamisessa, kirjan yhteenvedon tekemisessä, mutta se voi myös kirjoittaa ja korjata koodia, suorittaa laskutoimituksia, auttaa sinua kokoamaan ansioluettelosi, kääntämään tietoa ja paljon muuta. Tässä on esimerkkejä kysymyksistä, joilla voit aloittaa:

 • Miten tietokone tallentaa ja käsittelee tietoa?
 • Analysoi tämä koodi ja kerro, miten korjata se: [Liitä koodi]
 • Kirjoita runo migreenistä Walt Whitmanin tyylillä.
 • Kirjoita country-kappale koirasta nimeltä Speckles, joka rakastaa juoksemista.
 • Kirjoita liitännäinen -----: lle, joka tekee -----
 • Mikä on eron virus- ja bakteeri-infektiolla?
 • Kirjoita sairasloma lapsemme koulusta poissaoloon.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on ChatGPT?

ChatGPT on suurikokoinen kielimalli, joka käyttää tekoälyä käyttäjien kanssa käytävien tekstikeskustelujen pitämiseen siten, että keskustelut tuntuvat luonnollisilta, ikään kuin kyselisit kysymyksiä joltakin henkilöltä.

Lisäksi: Voivatko tekoälytunnistimet pelastaa meidät ChatGPT:stä? Kokeilin 3 verkkotyökalua selvittääkseni sen.

Ihmismäiset vastaukset ovat hyödyllisiä kääntäessä eri kielten välillä, ohjeiden etsimisessä johonkin tekemiseen sekä kirjallisen sisällön luomisessa.

Miten ChatGPT toimii?

ChatGPT käyttää vahvistusoppimista ihmispalautteella (RLHF) älykkäästi käsitelläkseen ympäristöään käyttäen ihmisen osoituksia sopeutuakseen erilaisiin tilanteisiin oppineilla, toivotuilla käyttäytymismalleilla.  

Lisäksi: Miten tallentaa ChatGPT-keskustelu myöhempää käyttöä varten

ChatGPT koulutettiin huomattavalla määrällä tietoa ennen tutkimusesikatseluaan ja jatkaa oppimista ihmistietojen kautta, mikä tekee siitä kykenevän antamaan sivistyneitä vastauksia valtavalle joukolle aiheita. 

Miten rekisteröidyin ChatGPT:hen?

Jotta voit rekisteröityä ChatGPT:hen, sinun tarvitsee vain luoda ilmainen OpenAI-tili käyttämällä sähköpostiosoitettasi.

Miten voin käyttää ChatGPT:tä?

ChatGPTiin pääsee menemällä chat.openai.com-sivulle ja kirjautumalla sisään. Jos olet OpenAI:n verkkosivustolla, voit kirjautua tilillesi, sitten vieritä alaspäin, kunnes näet ChatGTP:n sivun vasemmassa alakulmassa ja klikkaa aloittaaksesi chattaamisen. Onko ChatGPT ilmainen?

Onko ChatGPT ilmainen?

Kyllä, voit käyttää ChatGPT:ä ilmaiseksi - ainakin toistaiseksi. Koska luonnollisen kielen käsittelymalli on edelleen tutkimus- ja "oppimis" esikatseluvaiheessa, ihmiset voivat käyttää sitä ilmaiseksi; kaikki mitä tarvitset, on rekisteröidä ilmainen OpenAI-tili, mutta myös mahdollisuus päivittää maksulliseen jäsenyyteen. 

chatgpt-plus

OpenAI julkaisi ChatGPT Plussan asiakkaille, jotka haluavat rajoittamattoman pääsyn ilman katkottomia aikarajoituksia ruuhka-aikoina, nopeammat vastaukset ja prioriteettisen pääsyn uusiin ominaisuuksiin 20 dollarin kuukausihintaan.


Lisäksi: Parhaat AI-taiteen luojat: DALL-E 2 ja vaihtoehdot

Se perustuu myös GPT-4:ään, joka on kehittyneempi kielimalli kuin ChatGPT:n ilmaisversiossa.

Mitä käyttötapoja ChatGPT:llä on?

Sinun mielikuvituksesi on rajana. Hauskuudu erilaisilla ChatGPT:n herättämillä ideoilla. ZDNET:n David Gewirtz pyysi tekoäly chatbottia kirjoittamaan hänelle WordPress-lisäosan, jota hän käytti auttamaan häntä koodien korjaamisessa nopeammin. Hän myös pyysi sitä kirjoittamaan Star Trek-käsikirjoituksen.  

Lisäksi: Kuinka käyttää ChatGPT:ä koodin kirjoittamiseen

Toiset käyttävät sitä haittaohjelmien kirjoittamiseen. Eräs professori kehottaa käyttämään ChatGPT:tä luokassaan ja lukemattomat muut opettajat käyttävät sitä jopa enemmän kuin oppilaat. Tässä on muutamia muita ideoita, joita voit kokeilla: 

 • Kirjoita laulu aiheesta [tähän lisää aihe] -- Yritä lisätä mahdollisimman monta yksityiskohtaa.
 • Kirjoita runo aiheesta [tähän lisää aihe] -- Jälleen kerran, lisää niin monta yksityiskohtaa kuin mahdollista.
 • Kysy siltä filosofisia kysymyksiä.
 • Pyydä sitä tiivistämään ideoita tai käsitteitä.

Mitä enemmän yksityiskohtia annat kysymyksissäsi, sitä tarkempia vastaukset ovat. 

Lisäksi: Miten ChatGPT toimii?

ChatGPT voisi tulevaisuudessa korvata ja, Bing-tapauksessa, vahvistaa hakukoneita. Vaikka ChatGPT:n tekstiriville ei olekaan hakupalkkia, Microsoft esitteli AI-käyttövoiman Bing-hakukoneen, joka on yhteydessä internetiin, mahdollistaen vastausten antamisen kysymyksiin, joita ChatGPT ei pysty käsittelemään.

Voinko käyttää ChatGPT:tä matkapuhelimella?

Vaikka ChatGPT-sovellusta ei ole, voit käyttää tekoälypohjaista työkalua älypuhelimesi selaimessa. 

Lisäksi: Kuinka käyttää ChatGPT: tä Excel-kaavojen kirjoittamiseen

Toimi samoin kuin edellä mainittiin käyttääksesi OpenAI:n ChatGPT:ä puhelimestasi käsin: mene chat.openai.com -sivustolle, kirjaudu sisään, hyväksy ehdot ja ala kirjoittaa viestiä. Tekoälyavustaja toimii samalla tavalla kuin tietokoneella käytettäessä.

Mikä on ChatGPT Legacy ja ChatGPT Default?

ChatGPT toimii suurella kielimallilla, joka tunnetaan nimellä GPT 3.5, mutta mallista on kaksi versiota, Legacy ja Default. Legacy-malli on se, johon pääset kirjautumalla ilmaiseen tiliin OpenAI-tilisi tunnuksilla ja käyttämällä ChatGPT:tä.

Oletusmalli selittää ja ymmärtää hienovaraisuuksia paremmin suurimmaksi osaksi, ja se on uskollisempi kehittäjien pyrkimyksille estää sopimattoman sisällön tuottaminen kuin Perintömalli. Tämä malli oli myös käytettävissä ChatGPT Plus -käyttäjille ennen GPT-4:n julkaisua.

Lisäksi: oppimisalusta kertoo, että ChatGPT on menestynein tekninen taito työmarkkinoilla.

Päivittäisessä käytössä Legacy ja Default ovat samankaltaisia, mutta Default on parempi. GPT-4 on nopeampi, tarkempi ja suurempi kuin GPT-3.5:n molemmat mallit.

Toukokuun 3. päivän ChatGPT-julkaisun mukaan kaikki uudet viestit käyttävät Oletusmallia, kun OpenAI valmistelee Vanhentunut mallin poistamista 10. toukokuuta.

Onko ChatGPT paras tekoäly?

Jos yrität selvittää, mikä on paras tekoälypohjainen chattibotti, saatat olla utelias kuinka OpenAI:n ChatGPT vertaantuu muihin, kuten Google Bardiin ja Microsoftin Bing-palvelun tekoälyyn. ChatGPT:n suosion kasvu voidaan suurelta osin johtaa sen laajaan saatavuuteen, tietoon ja sujuvuuteen keskusteluissa.

Lisäksi: ChatGPT vs. Bing Chat: Kumpi AI-keskusteluavustajaa sinun tulisi käyttää?

Bard ja Bing-keskustelu ovat saatavilla enemmän rajoitetussa esikatselussa. ChatGPT:hen verrattuna Bing-keskustelu perustuu enemmän hakukoneluonteeseensa, koska se yhdistää GPT-4:n ja kerää tietoa internetistä, jopa lainaten lähteitä verkkosivuille, joilta se sai vastauksensa.

Voiko ChatGPT kieltäytyä vastaamasta kysymyksiini?

AI-järjestelmät kuten ChatGPT eivät ole kaikkivoipia; ne voivat ja hylkäävät asiattomia pyyntöjä. Rajoitetun tietämyksen lisäksi tekoälyavustaja pystyy erottamaan sopimattomat pyynnöt estääkseen epäasiallisten sisältöjen luomisen.

Lisäksi: 6 asiaa, joita ChatGPT ei voi tehdä (ja 20 muuta, joita se kieltäytyy tekemästä)

Tähän sisältyy kysymyksiä, jotka loukkaavat jonkun oikeuksia, ovat loukkaavia, syrjiviä tai liittyvät laittomaan toimintaan. ChatGPT-malli voi myös kyseenalaistaa virheellisiä oletuksia, vastata jatkokysymyksiin ja jopa myöntää virheet, kun huomautat niistä.

Antaako ChatGPT kaikille saman vastauksen?

käytä chatgpt:ää

Useimmiten kun eri henkilöt kysyvät ChatGPT:ltä samaa kysymystä, he saavat saman vastauksen. Saattaa olla muutamia sanamuotojen vaihteluita, mutta ne ovat lähes identtisiä. 

Lisäksi: Kokeilin Bingin AI-keskustelurobottia, ja se ratkaisi suurimmat ongelmani ChatGPT:n kanssa.

Jos joku haluaa selvittää, onko artikkeli kirjoitettu ChatGPT:n toimesta tai jos professori haluaa tarkistaa, onko kielen mallia käytetty opiskelijan esseessä, ChatGPT:lta voi kysyä samaa kysymystä, johon artikkeli tai essee perustuu, jotta sen voi selvittää. ChatGPT myös luo yleensä kohteliaampaa proosaa kuin ihmiskirjoittajat.

Antaako ChatGPT vääriä vastauksia?

ChatGPT, kuten kaikki kielimallit, ei ole ilman rajoituksia ja se voi antaa epäjohdonmukaisia vastauksia ja virheellistä tietoa, joten on tärkeää tarkistaa sen antamat tiedot. Se oppii jatkuvasti käyttäjiltä saamastaan tekstidatasta ja sen löytämistä tuloksista verkossa, mikä voi altistaa sen virheelliselle tiedolle. 

OpenAI suosittelee, että käyttäjät antavat palautetta ChatGPT:ltä saamansa tiedon oikeellisuudesta käyttämällä peukut ylös- ja peukut alas -painikkeita, jotta mallia voidaan parantaa. Entistä parempi vaihtoehto olisi liittyä yrityksen Bug Bounty -ohjelmaan ja ansaita jopa 20 000 dollaria ilmoittamalla huolestuttavista löydöistä ja turvallisuusongelmista. 

Lisäksi: OpenAI maksaa sinulle ChatGPT-bugien metsästämisestä

AI-chatbot ei ole yhteydessä internetiin eikä kykene määrittämään nykyistä päivämäärää, joten kysyminen ChatGPT:lta kuinka monta päivää pääsiäiseen on, ei anna tarkkaa päivämäärää. Tämä on yksi tapa, jolla ChatGPT eroaa hakukoneista.

Onko keskusteluni ChatGPT:n kanssa käytetään koulutuksessa?

Kun tutustut ChatGPT:n käyttöön, saatat miettiä, käytetäänkö sinun erityisiä keskusteluitasi koulutusdatana ja jos näin on, niin kuka voi tarkastella keskusteluja. Keskustelusi voidaan tarkastella OpenAI:lla ja käyttää niitä järjestelmien hienosäätöön, joten en suosittele syöttämään mitään henkilökohtaista tai yksityistä tietoa.  

Lisäksi: Opettajat käyttävät ChatGPT:tä enemmän kuin opiskelijat. Tässä on miten

Käyttäessäsi ChatGPT-palvelua syöttämäsi kysymykset tallentuvat pysyvästi tilillesi, eikä yksittäisiä kysymyksiä voi poistaa, ellei poista koko tiliään. Jos haluat poistaa tilisi, toimi seuraavasti:

 1. Kirjaudu sisään OpenAI-tilillesi.
 2. Mene kohtaan Apu.
 3. Valitse ponnahdusikkunan alareunasta Viestit.
 4. Napsauta Lähetä viesti meille -kohtaa.
 5. Valitse käytettävissä olevista vaihtoehdoista Tilin poisto.
 6. Seuraa ohjeita tilisi ja tietojesi poistamiseksi.

Miksi ChatGPT sanoo, että minulla ei ole pääsyoikeutta?

Huippukausina ChatGPT:n käyttö voi olla estetty. Jos näet ilmoituksen, että se on täynnä, voit päivittää sivun tai ilmoittautua vastaanottaaksesi sähköposti-ilmoituksen, kun se on taas käytettävissä.

Lisäksi: 5 tapaa käyttää chatboteja helpottaaksesi elämääsi

Lukuun ottamatta kapasiteetin täyttymistä, ChatGPT:hen pääsy voidaan evätä eri syistä -- minun pääsyni evätään esimerkiksi VPN:ää käytettäessä. Jos saat viestin ChatGPT:n käytön yrityksen yhteydessä, joka sanoo, että pääsysi on evätty, se voi olla yksi seuraavista ongelmista:

 • API:n käyttöehtojen rikkominen.
 • Käyttäjä yrittää käyttää saatavilla olematonta GPT-versiota.
 • API-avain saattaa olla virheellinen.
 • Käyttäjä on ylittänyt käyttörajoitukset.
 • OpenAI API:n käyttöehtojen rikkominen.

Liittyvät artikkelit

Näytä lisää >>