Microsoft teki suuren sijoituksen ChatGPT-sovelluksen kehittäjä OpenAI:hin. Tässä syy

gettykuvat-1246127199.jpg

Microsoft on aloittanut yhteistyön OpenAI:n kanssa jo vuonna 2019 ennen kuin OpenAI saavutti huippusuosionsa AI-palveluidensa, kuten ChatGPT ja DALL-E, avulla. Nyt Microsoft on ilmoittanut laajentavansa kumppanuutta monivuotisella ja monimiljardisellä sijoituksella.

Sijoitus jatkaa tekoälyyhtiön tutkimuksen rahoittamista ja auttaa kehittämään teknologiaa, joka on "entistä turvallisempaa, hyödyllisempää ja tehokkaampaa", kertoo OpenAI.

Lisäksi: Mikä on ChatGPT ja miksi se on tärkeä? Tässä kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Microsoft ilmoitti, että se ottaa käyttöön OpenAI:n mallit kuluttaja- ja yritystuotteissaan sekä "lanseeraa OpenAI:n teknologiaan perustuvia uusia digitaalisia kokemuksia".

Molemmat yritykset eivät ole paljastaneet investoinnin arvoa, mutta lähteet ovat kertoneet sen yltävän $10 miljardiin useiden vuosien aikana, Bloombergin mukaan. Tämä rahoitus seuraa vuonna 2019 tehdyt alkuinvestoinnit, joiden arvo oli $1 miljardi, sekä sen jälkeen tehdyt $2 miljardin investoinnit.

Tällaisen suuren sijoituksen tekeminen voi tuntua Microsoftille korkean riskin sijoittamiselta. Kuitenkin sijoituksen tuotto näyttää lupaavalta, sanoo Gartnerin analyytikko Jason Wong, joka keskittyy Microsoftiin.

"Gartner ennustaa, että vuoteen 2025 mennessä tekoälyohjelmistojen markkinat saavuttavat lähes 134,8 miljardia dollaria," sanoi Wong. " Tämän ennusteen perusteella Microsoftilla tulisi olla hyvä mahdollisuus saavuttaa positiivinen ROI OpenAI-kumppanuudestaan."

Microsoftin Azure-palvelusta tulee OpenAI: n yksinoikeudellinen pilvipalveluntarjoaja, joka käyttää Azure-palvelua kaikissa OpenAI: n tutkimus-, tuote- ja API-palveluiden kuormituksissa.

"Tekoäly on tulossa pilvipalvelujen seuraavaksi määrittäväksi teknologiaksi ja salaisuus kastikkeeksi pilvessä luotujen sovellusten kannalta", sanoi Wong. "Tämä yksinoikeudellinen kumppanuus Microsoftin ja OpenAI:n välillä, joka kattaa kaikki OpenAI:n tutkimukset, rajapinnat ja tuotteet Azure-pilvessä houkuttelee sekä yrityksiä että tulevia teknologiastart-upeja rakentamaan pilviin uutta arvoa."

Microsoft on hiljattain ilmoittanut Azure OpenAI -palvelunsa saatavuudesta, jotta yritykset voisivat hyödyntää OpenAI:n malleja lisäetuilla liiketoiminnassaan. Tämä uusi investointikierrosta koskeva lehdistötiedote korostaa aiemman ilmoituksen yksityiskohtia ja korostaa myös yrityksen aikomusta tehdä palveluistaan laajemmin saatavilla.

"Tämän jälkeisessä yhteistyövaiheessa kehittäjät ja organisaatiot eri teollisuudenaloilla saavat pääsyn parhaaseen AI-infrastruktuuriin, malleihin ja työkaluketjuihin Azuressa sovellustensa rakentamiseen ja käyttämiseen", sanoi Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella.

Lisäksi: Vietin tunnin uuden, ChatGPT-inspiroiman tekoälypelin kanssa, ja saatan kuolla naurusta

ChatGPT:n valtava menestys sen käynnistyttyä marraskuussa todennäköisesti antoi Microsoftin investoinnille lisäsysäyksen. Yhden viikon sisällä käynnistyksestä ChatGPT-chatbotti keräsi yli miljoona käyttäjää. Kun vierailet ChatGPT-sivustolla nyt, kohtaat usein "kapasiteetin ylitys" -viestin, koska siellä on niin paljon käyttäjiä, eikä palvelin kykene käsittelemään pyyntöäsi.

Tällä hetkellä chatbot on edelleen ilmainen, mutta tammikuussa OpenAI ilmoitti Discord-palvelimellaan, että pian saattaa olla saatavilla maksullinen ammattiversio. Tutkimus tekoäly yritys jopa julkaissut odotuslistan, joka viittaa siihen, että uusi palvelu tarjoaa käyttäjille palvelun, joka on aina saatavilla (ei pimennysikkunoita), nopeita vastauksia ChatGPT:ltä ja rajoittamattomasti viestejä.

Kuitenkin joitakin mutkia tiellä on ollut: Stack Overflow kielsi ChatGPT:stä generoidut vastaukset väliaikaisesti joulukuussa sen jälkeen, kun käyttäjät lähettivät koodausongelmien vastauksia, jotka näyttivät uskottavilta, mutta todellisuudessa olivat vääriä. Ja New Yorkin kaupungin koulujen verkot ja laitteet kielsivät pääsyn ChatGPT:hen huolenaiheiden vuoksi, jotka liittyivät kielteisiin vaikutuksiin oppimiseen, sisällön turvallisuuteen ja tarkkuuteen.

Sijoitus toteutuu Microsoftin ilmoittaman massairtisanomiskierroksen jälkeen, jossa 10 000 työntekijää menetti työnsä yhtiön pyrkiessä sovittamaan kustannuksiaan tuloihin ja asiakkaiden vaatimuksiin, Nadella kertoo.

Liittyvät artikkelit

Näytä lisää >>