Mitä ChatGPT-lyhenne tarkoittaa?

Tekoäly on mullistanut sen, miten käymme vuorovaikutusta tietokoneiden ja koneiden kanssa. ChatGPT on yksi tällainen innovaatio, joka hyödyntää GPT (Generative Pre-trained Transformer) teknologiaa vastatakseen käyttäjien kysymyksiin. GPT on keskeinen osa ChatGPT:ta, koska se tuottaa tekstin dataseteistä ja tuottaa tulostuksia luonnollisella kielellä. Tämä artikkeli pyrkii tutkimaan sitä, mitä GPT tarkoittaa ChatGPT:ssä ja miten se toimii.

Tarkastelemme myös GPT:n etuja ja haittoja sekä sen merkitystä tekoälyn maailmassa.

Mitä GPT tarkoittaa?

GPT, eli (Generative Pre-trained Transformer), on OpenAI: n kehittämä kielimalli, joka on mullistanut luonnollisen kielen käsittelysovellukset (NLP). Mallin transformer arkkitehtuurilohkoja käytetään tekstien tuottamiseen, jotka näyttävät kuin ne olisi kirjoittanut ihminen, ja sitä voidaan hienosäätää erilaisiin NLP-tehtäviin. "Pre-trained" käytetty GPT:ssä viittaa mallin alkuperäiseen koulutusprosessiin, jossa se oppii ennustamaan seuraavan sanan kappaleessa.  ChatGPT käyttää tätä teknologiaa tarjotakseen käyttäjille luonnollisen ja sujuvan vastauksen, ja sen ainutlaatuinen koulutusmalli, Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF), auttaa sitä ymmärtämään käyttäjien kyselyjä tarkemmin ajan mittaan.

GPT-transformaattori on kielimalli, jota käytetään monissa luonnollisen kielen käsittelyn sovelluksissa, mukaan lukien ChatGPT. ChatGPT:n kehitti San Franciscon AI-yritykseltä OpenAI, joka omistaa myös GPT:n sekä muita kielimalleja, kuten GPT-3:n ja DALL-E 2:n. Näitä työkaluja käytetään erilaisissa tutkimus- ja kaupallisissa sovelluksissa toteuttamaan yrityksen taustalla olevaa missiota.

GPT:n kehitys

GPT OpenAI:n kielimalli on käynyt läpi useita päivityksiä syntymästään lähtien, mukaan lukien GPT-1, GPT-2, GPT-3, GPT-3.5 ja GPT-4.

  • GPT-1 oli tehtäväriippumaton malli, joka käytti syväoppimista ja esitreenausta ratkaisemaan monenlaisia KTT-tehtäviä, kuten vastaamaan kysymyksiin, tekstiluokitukseen ja seurauksien määrittämiseen.
  • GPT-2, jossa on 1,2 miljardia parametria ja 6 miljardia verkkosivustoa, esitteli uuden suunnan tekstialueella sen transformer-pohjaisen arkkitehtuurin kanssa.
  • GPT-3, jossa on 175 miljardia parametria, lisäsi useita hyödyllisiä ominaisuuksia ja kykyjä, kuten koodien tuottamisen, tarinoiden ja runojen kirjoittamisen sekä liiketoimintapöytäkirjojen asian laatimisen.
  • GPT-3.5 on päivitetty ja hiottu versio GPT-3:sta.
  • GPT-4, joka julkaistiin maaliskuussa 2023, on multimodaalinen, hyväksyy tekstin ja kuvan syötteen ja kykenee tuottamaan ihmistason vastauksia.
  • Jokaisen päivityksen myötä GPT on saavuttanut uusia korkeuksia AI-kentällä, mikä tekee siitä luotettavamman, luovemman ja tehokkaamman.

Mikä on GPT-4?

GPT-4 on Open AI:n uusin ohjelmisto heidän kielimallien sarjassaan. Tämä on saatavilla käytettäväksi ChatGPT Plussassa, ChatGPT:n maksullisessa tilauspalvelussa. Bingin uusi hakukoneeseen integroitu chatbotti perustuu myös GPT-4:ään, mutta tällä chatbotilla on käyttörajoitus eikä se pysty vastaamaan kuva-syötteisiin.

Yksi GPT-4:n jännittävistä kehitysaskeleista sen edeltäjiinsä verrattuna on sen kyky muuttaa kuvapohjainen syöte tekstipohjaiseksi tulosteeksi - jotain, mikä ei ollut mahdollista GPT-3.5:ssä. GPT-4 pystyy myös käsittelemään suurempia kysymyksiä ja antamaan pidempiä vastauksia kuin edeltäjänsä, erityisesti 25 000 sanan verran.

GPT:n tulevaisuus

GPT teknologian tulevaisuus näyttää melko lupaavalta GPT-5:n julkaisun myötä. Huhujen mukaan OpenAI:n odotetaan saattavan GPT-5:n AGI-koulutus valmiiksi vuoden 2023 loppuun mennessä, ja mallin ennakoidaan saavan pian kansainvälisen julkaisun.

Vaikka OpenAI:lla ei ole virallista tiedotetta uusista ominaisuuksista, muutoksista tai parannuksista GPT-5:ssa, voimme odottaa sen olevan edistyksellisempi kuin edeltäjänsä GPT-4, joka on jo kykenevä analysoimaan kuvia, suorittamaan monimutkaisia tehtäviä ja olemaan luova. GPT-5:n julkaiseminen merkitsee epäilemättä merkittävää harppausta GPT-tekniikassa.

Mikä on GPT:n merkitys AI:ssa?

GPT= Generative Pre-trained Transformer -arkkitehtuuri.

Miten GPT toimii?

Teknologia käyttää syväoppivaa neuroverkkoa, joka on opetettu valtavalla tietokorpuksesta.

Liittyvät artikkelit

Näytä lisää >>